Başlıca Ekipmanlar

Motosikletli yaşama başlamak için ilk adım olarak iyi bir eğitmenden kapalı parkurda başlangıç motosiklet eğitimi aldıysanız, A2 ehliyetine başvurdunuz ve ehliyetinizi aldıysanız, aynı zamanda aldığınız eğitimden sonra ilk motosikletinizi aldınızsa en önemli ve başlangıçta en çok hata yapılan konu ekipman seçimidir.

IMG_20151114_130727

Kalitesiz ekipman ya bir kez daha aynı ekipmanı almanıza sebep olur ya da güvenlik sebebiyle sizi sıkıntıya sokabilir.

Bir ürün iyi para diye kaliteli anlamına da gelmiyor. Ebat itibariyle yanlış seçimler de güvenlik olarak sıkıntı yaratabilir. Doğru ebatta kask ve diğer koruma kıyafetleri seçebilmek çok önemlidir.

20150507_173557-1

Bu sebeple ekipman alışverişinizi konusunda uzman bir motosiklet güvenli sürüş eğitmeni ile birlikte yapmanız en doğrusu olacaktır.

Unutmayın;
Eksik veya kalitesiz ekipman öcünü mutlaka alır. Ya sağlığınızdan, ya cebinizden…

IMG-20151227-WA0052

MOTOSİKLETTE SÜRÜŞ EKİPMANLARI

*Kask

*Mont – Ceket

*Eldiven

*Bot – Çizme

*Pantolon

Bir ekipman kullanacaksanız yeni ve size tam uyan yeni bir ekipman almaya özen gösterin. Görevleri hayatınızı korumak ve kurtarmak olduğundan, yeni bir ekipman bu işi % 100 gerçekleştirmeye hazırdır. Eş dosttan temin edeceğiniz kullanılmış ekipmanlar ise ne durumda olduğu ve size tam uyup uyumayacağı belli değildir. Ama yinede yenisini alamıyorsanız, eskisini almak ve kullanmak da hiçbir şey kullanmamaktan daha iyidir.

“Unutmayın, kullanılmış bir kask düşürülüp düşürülmediğini yada iç kısmında hasar olup olmadığını bilemediğinizden güvenlide olmayabilir.”

Sürüş ekipmanları bayanlar ve erkekler için farklı ölçüler ve modellerde üretilmektedir ve bunları motosiklet kıyafeti satan mağazalarda bulabilirsiniz. Ekipman seçerken motosikletinize uygun renklerde veya sizi yansıtan o an aklınızı çelen sıra dışı renklerde seçebilirsiniz. Motosikletler otomobillere nazaran daha küçük olduklarından günün her saati ve hava koşulları ne olursa olsun görünmenizi sağlayacak renklerde sürüş donanımı seçmelisiniz. Özellikle üzerinde Beyaz, Sarı, Turuncu, Kırmızı ve reflektör dediğimiz yansıtıcı bantları olan ekipmanlar seçilmelidir. Güvenlik güçlerinin de tercih ettiği sarı – siyah renkler diğer sürücüler tarafından kolayca fark edilmenizi sağlayabilir.

KASK

Kask hayatınızı korumak ve kurtarmak için tasarlanan en önemli sürüş ekipmanıdır.

Dünyada kask kullanımı bazı bölgelerde isteğe bağlıdır. Bir çok kişi motosikletini kask takmadan kullanır. Kask takmayan kişilerin kendilerine göre şöyle bahaneleri ve nedenleri vardır;

Yeterli param yok (motosiklet alacak parayı buluyorsa kask alacak parayı mutlaka bulur)

Yasalar bana seçme hakkı tanıdı (ülkemiz için geçerli değil)

Kafamı çok sıkıyor yada kafamdan uçacak (yanlış kask tercih ettiğinden)

İçinde çok sıkılıyorum ve terliyorum (35 derece ve üzeri ısılar dışında da devam ediyorsa genellikle motosiklet kullanımında rahatlığa ulaşamadığının kanıtıdır.)

Bunlar ilk akla gelenler daha nice bahane bulabilirler.İşin ciddiyetini ve riskini kulak ardı ederler.

Araştırmalar, kaskların sadece hayat kurtardığını değil kaza anında yüzde, kafada ve boyunda oluşabilecek yaralanmaları da önemli ölçüde engellediğini göstermiştir.

Şunu aklınızdan çıkarmayın…

“Kaza yapmamış sürücü yoktur, henüz kaza yapmamış sürücü vardır”

Bu kaza ufak olabileceği gibi büyük kaza yapma olasılığı son derece yüksektir. Abartılı gelecek belki ama 100 – 200 metre gidecek olsanız bile her zaman kask takınız.

Kasklar darbelere, ezilme ve sürtünmelere karşı kafayı ve boynu korumak için tasarlanmıştır. Kaskların yapısı, şekli ve tipi farklı olsa da hepsi aynı amaca hizmet eder.

MONT = CEKET (JACKET)

Önemli ikinci sürüş ekipmanıdır. Motosiklet montları deri ve tekstil olarak iki farklı malzemeden üretilir. Montlarda da önce deri kullanılmıştır, kendine özgü bir stil ve görünümleri vardır ancak bir çok alanda olduğu gibi tekstil, derinin koruma ve dayanıklılık kapasitesinin üstüne çıkmıştır.

Motosiklet montları sizi darbeden, sürtünmeden ve delinmelerden korur. Üretici firmalar farklı stil ve tasarım sunmaktadır, bütçenize uygun bir şey bulmak için sizin yapmanız gereken motosiklet mağazasını ziyaret etmektir. Sürücülerin bizleri daha rahat fark edebilmesi için sadece siyah renkten oluşan bir mont yerine içinde Beyaz, Sarı, Turuncu, Kırmızı ve reflektör dediğimiz yansıtıcı bantları da olan bir mont seçmemiz gerekir.

Nelere dikkat etmeli:

• Soğuk günlerde içinizde kalın bir giyecek olacağını göz önüne alarak üzerinize oturan bir mont seçmek önemlidir.

• Montun dirsek, omuz korumaları olmasına ve bunların koruması gereken yerlerin tam üzerine denk gelmesine dikkat edin.

• Darbe alacak noktaların dayanıklı olup olmadığına ve cepler, fermuar, rüzgar koruması gibi noktalarına bakın.

• Montunuzun gece sürüşlerinde kolayca fark edilmesini sağlamak için mutlaka reflektör (yansıtıcı) şeridi yada bantlarına sahip olmasına dikkat edin.

• Seçeceğiniz mont deri ise koruma işlevini arttırmak için kalınlığının en az 1 mm üzerinde olmasına özen gösterin.

• Havalandırma. Sıcak havalarda sürüyorsanız, ceketinizin havayı içine alarak sizi serinletmesi önemli bir noktadır.

ELDİVEN

Çoğumuz düşerken ellerimizi uzatarak ve avuç içlerimiz açık olarak düşeriz. Bu durum sadece derilerimizin sıyrılmasına neden olmaz, aynı zamanda kan kaybetme olasılığını da yükseltir. Motosiklet eldivenleri sürüş sırasında kullanmanız gereken diğer önemli bir güvenlik ekipmanıdır. Eldivenlerin de çok farklı tipleri, ısı dereceleri, malzemeleri ve koruma dereceleri vardır. Motosiklet eldivenleri de mont ve ceket gibi deri yada tekstilden üretilir. İleri teknoloji kullanarak farklı çeşitler, farklı renkler ve kalıpta bulunurlar.Buda önceki zamanlara oranla daha fazla koruma ve soğuk havalarda ellerimizi daha sıcak, sıcak havalarda da serin tutmamız sağlanabiliyor.

Nelere dikkat etmeli:

• Eldivenler kullanım amacınıza göre tasarlanmış olmalı.

• Avuç içi bölgesindeki darbeyi emecek zırhlara sahip ve darbe alabilecek alanlarının dikişleri iyi olmalı.

• Eldiveniniz deri ise kalınlığı önemlidir.

• Elinize oturmalı. Parmaklarınızı ve gidon üzerindeki kumandaları etkili bir biçimde kullandığınızdan emin olmalısınız.

• Isıtma/Soğutma. Çok sıcak yada soğuk havalarda kullanacaksanız, bunları sağlayıp sağlamadığını araştırın.

• Rahatlık. Eldivenleri devamlı takacağınızdan, elinize oturduğuna ve parmaklarınızı rahatlıkla kullanıp kullanamayacağınıza dikkat edin. Elleriniz kısa sürede karıncalaşıyor ve uyuşuyorsa bu darlığından kaynaklanıyordur.

• Eldiven uzunluğu. Çok kısa eldivenler darbelere, böceklere, rüzgara ve yağmura karşı yeterli bilek koruması sağlamazlar.

• İhtiyacınız olduğunda en iyi korumayı sağlamak için eldivenin üstünde de korumaları olmasına dikkat edin. Düşerken nasıl bir refleks göstereceğiniz belli olmaz.

BOT – ÇİZME

Motosiklet Botları piyasada bulunan ilginç güvenlik ekipmanlarıdır. Güvenliğe önem veren her sürücü tarafından kullanılması gerekir.Özellikle çıplak ayakla, terlikle ve yüksek topuklu ayakkabılarla motosiklet kullanmayın. Kaza sırasında ayaklarınızı korumak için mutlaka motosiklet için üretilmiş koruma seviyesi yüksek bot-çizme kullanmaya özen gösterin.

Yarış (racing) çizmeleri ve motocros çizmeleri en korumalı ve tavsiye edilen ürünlerdir. Fakat her ikisi de çok pahalıdır ve hoşunuza giden bir modeli bulmak zordur. Yürürken rahatsızlık verirler ve oldukça sert ve ağırdırlar.

Peki diğer seçenekler nedir?

Motosiklette güvenlik için deriden yapılmış, bileklerinizi tamamen saran, sürtünmeye dayanıklı ve kaymaya dayanıklı botlar tavsiye edilir. Montlarda olduğu gibi başkalarının sizi fark edebilmesi açısından reflektörlü (yansıtıcılı) ürün seçilmesi önemlidir.

PANTOLON

Motorda güvenlik amaçlı giyilen bir başka üründe pantolondur. Montlar gibi pantolonlar da vücudun büyük bir kısmını koruduğundan sürtünmeye dayanıklı ve reflektörlü (yansıtıcılı) ürün seçilmesi önemlidir. Pantolonun hareket özgürlüğünüzü sınırlamayacak rahatlıkta (motosiklete biniş iniş ve yürüme) , ekstra diz koruması, yan kalça pedlerinin (darbe emici sünger) olması, belinize tam oturmasını sağlamak için yanlarda ayar bantlarının olması ve su geçirmez özelliğinin bulunması diğer dikkat etmeniz gereken unsurlardır.Günümüz teknolojisinin sayesinde günlük kot pantolonu rahatlığında ürünler bulunabilmektedir. Kevlar takviyeli, cordura ve goratex ürünler tavsiye edilir.