Rodaj Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rodaj ; Motosikletin Motor bölümünde bulunan parçaların birbirine alışma evresidir. Bu nedenle Rodajdaki asıl amaç parçaların çok ısınmaması ve zorlanmamasıdır.

Genel olarak Rodaj uygulamasında ;

*İlk 500 km  4000 devir aşılmamalıdır.

*500-1000 km arası 5000 devir aşılmamalıdır.

1000-1500 km arası 7000 devir aşılmamalıdır.

*ilk yağı 500 km den sonra  yağ filtresi ile birlikte değiştirilmelidir (Modele göre değişir). Yağ filtresinde metal parça varmı diye kontrol edilmelidir. Kalın parçalar genelde şanzıman bölgesinden gelir,  varsa şüphe duyulabilir.

*Motosikletinizin Kitapçığında tavsiye edilen yağ koyulmalıdır ve  yağ filtresi muhakkak değiştirilmelidir.

İkinci  yağ değişimi 1000 km ‘de yapılmalıdır (Modele göre değişir).  Yağ filtresi her yağ bakımında değiştirilmelidir.
Bu değişimden sonra Yağ bakımları kitapçığındaki talimatlara uygun şekilde yapılabilir.

Rodajı yaparken motora iyi davranılmalıdır. Sürekli şehir içinde ve Uzun yolda rodaj yapmak doğru değildir. Motosiklet ara ara kullanılmalı Ne şehir içerisinde ısıtılmalı ne de Uzun yolda sabit gazda gidilmelidir. Yani iyi bir rodaj için Motosikleti karışık kullanmalıyız.

Rodajdaki bir motosiklette ani gaz açmalardan uzak durulmalı, yerine ve usulüne uygun şekilde , belli devirleri aşmadan gaz açılmalıdır.. Ortalama 200 km de bir, bir kaç km seri kullanılabilir, Motor kompresöre bırakılabilir, Sonrasında yine standart rodaja devam edilebilir. Bu uygulama segmanların yerine oturmasına yardımcı olur. Tabi bunun için trafiğin yoğun olmadığı bi yol bulunmalıdır. Mümkün olduğu kadar motorunuzu  yormadan , Sürekli kullanmadan ara ara kullanarak rodaj bitirilmelidir.

Bu Uygulamalar genel olarak tüm motosikletlere uygun Rodaj talimatlarıdır fakat Motosikletinizin sağlığı açısından mutlaka kullanım kitabındaki rodaj tavsiyesini de okuyunuz …

slide_3